Melanggan Melalui Email PERCUMA

Jika anda tidak mahu ketinggalan post di blog ini, anda boleh melanggan terus ke mailbox email anda;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Cara tukar IP Address

Sunday, September 21, 2008 www.tips-fb.com by Admin · 7 comments

Soalan dari diLLz abraham

salam...
saya dah beli ebook survey dari pendapatansurvey (azman)..
tapi yang jadi masalah skrg,penjelasan dia mengenai cara nk tukar ip address xdetail sgt..saya gagal nk tukar..
boleh tlg bagi tahu cara nak setting dia?


Jawapan

Salam diLLz,

Sebenarnya untuk menukar IP address adalah bergantung kepada bagaimana kita akses ke internet.

Anda boleh semak IP adress anda yang didaftarkan di internet di :

http://www.ip-adress.com/

1. Streamyx

Jika anda menggunakan streamyx biasa (ppoe-tanpa fix IP address).
Ada 2 cara untuk setup untuk akses ke internet iaitu dengan menggunakan auto (router) atau manual (dial up).

1. Auto
Jika anda menggunakan setting auto untuk menukar ip address adalah sangat mudah. Hanya perlu reset power modem ( off dan on semula dalam 1-2 minit) secara automatik IP address anda sudah berubah ke Ip address baru.

2. Dial up



Anda hanya perlu disconnect - biar 1-2 minit dan conect semula.

2. LAN

Jika anda akses ke internet di pejabat iaitu menggunakan LAN (local Area Network) atau intra adalah bergantung kepada kebenaran IT department anda.

Untuk menukar IP address LAN ialah :

-- Control Panel
-- Klik Local Area Conection
-- Klik kanan pada Local Area Conection



-- Scroll down dan pilih Internet Protocol (TCP/IP)
-- Anda hanya perlu mengubah nombor di ruangan IP Adress yang sebelah hujung sahaja (range 0 - 255).

Harap membantu
~blalang~
Cari Duit Internet

Comments

7 comments to "Cara tukar IP Address"
  1. ABEG says:

    Ala kalau setakat nak tukar Ip kat dalam LAN setting tu semua orang pun boleh buat. Ko tak yah cite pun orang tahu... kalau setakat tukar IP kat LAN setting, tak de gunanya... IP WAN masih still sama...

    Kalau nak ajar orang biar kita pandai dulu... Jangan perasan pandai sorang2....

  2. terima kasih abeg atas komen anda..saya hanya menjawab org yang bertanya..kalau awak dah pandai sudahlah tapi tak semua orang tau.

    Kenapa melayu ada PHD?

  3. ntah.tahapeapentah abeg ni.trus condemn awal2.da org lain xleh nk post pandgn masing2..admin siasatla sape abeg ni.mesti die ade dendam ngn admin ni..lain mcm jek ayat nye..manusia2..

  4. saya pun ada msalah yang sama, macam mana nk tukar dan gunakan IP address USA dgn FoxyProxy?
    Dah banyak kali try tp xdpt...
    Kalau saya beli kt Strongvpn.com bole selesai ke masalah nie?

  5. Abeg... please do respect dekat admin... At least ada gak orang tolong nak ajar, tolong nak jawab. Ramai yang macam tikus tengok besi bila bab-bab internet ni. Takpelah kalau Admin perasan pandai sorang-sorang, at least dia membantu orang lain tanpa kata orang lain tak pandai....

  6. wei abeg ko minta maaf cepat kat admin raya tak abis lagi ni berani ko wat onar kang kalo sesuatu yang buruk terjadi kt ko baru tau,kelapu asap btul la lu ni

  7. vpn surely gives nice malware protection