Melanggan Melalui Email PERCUMA

Jika anda tidak mahu ketinggalan post di blog ini, anda boleh melanggan terus ke mailbox email anda;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Tip SEO

Thursday, May 15, 2008 www.tips-fb.com by Admin · 3 comments
Filed under: , ,

Bagaimana nak tarik trafik 3000 orang sehari? Ada yang meminta teknik tarik pelawat ke blog. Teknik ini saya gunakan sebelum menghadiri seminar.Selepas seminar dah dapat teknik dari Fuad Latif yang best, mungkin akan dikongsikan di masa depan di blog ni.

Ok tips dari saya yang saya hantar kepada beliau untuk di kongsi bersama:

1. Blog mesti ada tag dan ping . Awak search keyword yang awak hendak tengok result search engine di ranking pertama lepas tu tengok dia punya source, tengok dia punya tag . Just copy metatag dia .
Cara tengok source for Mozilla. View - Page Source
IE - Page - View source.
Kalau nak guna auto tag boleh guna kat website ni http://www.hypergurl.com/meta.html . Lepas tu awak letak dekat blog awak di bawah head
Contoh : blog awak tu jual spare part handphone, cari rangking tertinggi kalau orang search handphone dan copy metatag dia.

2. Mesti ada niche (keyword) yang org suka, boleh check kat sini http://www.blalang.com/blog/index.php/free-tool/

3. Mesti SEO friendly maksud aku blog isuhangat aku semakin meningkat sbb aku guna keyword yg org suka cari terkini. Dan keyword tersebut mesti ada di tajuk post dan di boldkan. Ini supaya bila org search blog kita ada dalam ranking page pertama. Jadi pengunjung isuhangat 35% adalah dari enjin carian.

4. Promosi kena pandai, jangan spam email, dan jangan hantar ke yahoogroup nnt pasal blog kau blogspot nnt tak pasal-pasal google ingat blog spam dan kena terminate.

5. Iklan di blog yang ramai pengunjung macam blog isuhangat :)) tapi tengok juga pasal aku dulu bayar juga tapi takde klik. Gunakan hitstat.com sebagai counter utk tgk traffic datang.

6. Ayat iklan mesti power supaya org tertarik nak klik

7. Buat pertandingan tapi kena modal sikitlah macam diaorang suka buat. Seperti buat review blog ke apa ker kemudian promote ke blogger2 di forum2 spt wangcyber, putera.com,ittutor etc

8. Guna SEO tool. Seperti IBP dan SEO Elite .Biasanya kena bayar beratus US tapi aku boleh bagi kau yang crack .Ini memang berkesan.

9. Join yahoogroup,forum,msngroup etc hantar gambar yang menarik tetapi edit dulu dan letak watermark url blog . Guna paint pun dah cukup. Start - All program - accesories- Paint.

10. Buat exchange link(backlink) dgn blog org lain.

11. Setiap kali post letakkan keyword kita di hadapan sekali. Contohnya jika kita mahu keyword cari duit. Tiap kali post mesti letak tajuk Cari duit bla bla bla.

12. Meletakkan tag technorati setiap kali post. Kita boleh buat secara auto generate di :
http://tags.atspace.com/#skokni

13. Dan last sekali jangan lupa submit alamat blog ke search engine atau pun guna software IBP. sekali klik jer.

Kalau secara manual, boleh hantar di link di bawah. Tapi kalau blog target geo Malaysian jer hantar index ke google dan yahoo pun dah cukup.


Adnet
http://www.theadnet.com

Ah-ha
http://www.ah-ha.com/addurl

Alldeal
http://www.alldeal.com/add_site

Altavista
http://www.altavista.com/cgi-bin/query?pg=addurl

Arkesini
http://www.arkesini.com/links/links.htm

Anzwers
http://www.anzwer.com/cgi-bin/print_addurl.pl ?

Asiaco
http://www.search.asiaco/cgi-bin/addurl.cgi
Asiannet
http://www.asiannet.com/joinus.html

Asia Search
http://expatsinasia.safeshopper.com/

Batavianet
http://www.batavianet.co.id/addurl.html

Canada.com
http://www.canada.com/search/web/addurl.asp

Claymont
http://www.claymont.com/cgi-bin/addurlsform.pl

Crawler
http://www.crawler.com/

Direct Hit
http://www.directhit.com/util/addurl.html

DMOZ
http://dmoz.org/add.html

Euroferret
http://www.euroferret.com/addurl.html

Excite
http://www.excite.com/info/add url.html

Funkycat
http://www.funky-cat.com/webmastera.asp

G.O.D
http://www.god.co.uk/add.htm

Go
http://www.go.com/AddUrl?&pg=SubmitUrl.html

Go2Net
http://www.go2net.com/help/faQ/add-url.html

Google
http://www.google.com/addurl.html

GottaBounce
http://www.gottabounce.com/cgi-bin/links/add.cgi

HotBot
http://www.hotbot.com/addurl.asp

Indo Center
http://www.indocenter.co.id/add.html

Indoseek
http://www.indoseek.co.id/add.html

Info Tiger
http://www.infotiger.com/addurl.html

Infohiway
http://www.infohiway.com/isn/addurl.html

Infoseek
http://infoseek.go.com/AddUrl?pg=SubmitUrl.html

Lycos
http://www.lycos.com/addasite.html

Magellan
http://magellan.excite.com/info/add_url/

MSN.com
http://search.msn.com/addurl.asp

Mugomilk
http://www.mugomilk.freeserve.co.uk/html/addsite.html

National Directory
http://www.nationaldirectory.com/cgi-bin/addurl

Nerd World
http://www.nerdworld.com/nwadd.html

Net Announce!
http://www.ersoros.com/net-announce/content.phtml

NetBreach
http://www.netbreach.com/addurl/

Netfind.aol.com
http://netfind.aol.com/add.adp

NetSearch
http://198.80.94.66/cgi-bin/search.pl?AddSite=prompt

Northern Light
http://www.northernlight.com/docs/regurl_help.html

Peekaboo
http://www.peekaboo.net/index1.html

Power Crawler
http://www.powercrawler.com/addurl.cfm

Project Cool
http://www.projectcool.com/sightings/submit.html

Profusion
http://www.profusion.com/users.sitesee.html

Proteus
http://www.thrall.org/proteus/urlsub.htm

PureSearch
http://www.puresearch.com/addsite.html

Scrub The Web
http://www.scrubtheweb.com/addurl.html

Search Hound
http://www.searchhound.com/pages/submit.htm

Search King
http://www.searchking.com/add.htm

Serach Spot
http://www.searchspot.com/info/suggest_site.htm

Search UK
http://www.url.searchuk.com

Searching 4 U
http://www.searching4u.com/links/link.htm

Site @ Hack
http://www.sitehack.com/submit.htm

Spider Hog
http://www.spiderhog.com/addurl.htm

Shop Internet
http://www.ro.com/shopinternet/submit.html

Super Snooper
http://www.supersnoopel.com/addurl.htm

Surfgopher
http://www.surfghoper.com/addurl.htm

Teledom
http://www.teledom.net/add.shtml

Voila
http://www.voila.com/info/addsite.html

WebCrawler
http://www.webcrawler.com/help/getlisted/addurls.html

Webmaster Network
http://www.wmn.linkopp.net/cgi-bin/add.cgi

World Light
http://www.worldlight.com/addsite.html

Yahoo
http://search.yahoo.com/info/submit.html
http://www.yahoo.com/info/suggest/

Buang jer affiliate yang tak mendatangkan income atau komisyen sikit sangat.






Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , ,,

Comments

3 comments to "Tip SEO"
  1. Bagus gak tutorial niee.Biasanyer aku guna WEBSEO.Best giler .free lak tu

  2. mm... webseo?ape mksud cik awie ek?
    boleh cik shaidi trangkan? cik shaidi pakai x?

  3. saya pun tak pernah dengar dan tak pernah guna. Harap Mr.Awie dapat tlg. Biasa yg saya dengar webceo