Melanggan Melalui Email PERCUMA

Jika anda tidak mahu ketinggalan post di blog ini, anda boleh melanggan terus ke mailbox email anda;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Cari Duit Internet: Pelaburan Di Internet Haram ?

Monday, February 26, 2007 www.tips-fb.com by Admin · 5 comments
Filed under: , , ,

Pelaburan di internet kian menjadi-jadi dan jika dilihat trend sekarang , rakyat Malaysia yang berinternet atau tidak pernah sekalipun melayari internet malah tidak tahu apa itu internet semakin mempercayai urusniaga di internet. Dari satu aspek ternampak ada kemajuan it tetapi jika dibiarkan akan menjadi satu barah pula.

Kenapa? Mereka tipu ker? Hanguskah duit aku?
Ok sebenarnya jawapannya saya pun tidak tahu.Walau bagaimanapun pengalaman saya bermain hyip sebelum ini, 99% adalah akan ditutup (boleh lihat di post sebelum ini). Sememangnya program HYIP adalah sebegitu, malah ada program-program yang sudah declaire awal: Bayaran akan dibuat sehingga program ini bekerja.

Itu adalah satu hal yang lain, tetapi yang saya tekankan bahawa dari segi hukum Syara'. Halal atau haram duit-duit pelaburan tersebut. Sebagai orang Islam kita wajib mencari rezeki yang halal!!! Jika sebelum ini kita terlalai diharap kita akan membuang program-program tersebut.

Kenapa Ia Haram?
Senang sahaja, di dalam Islam dimana perniagaan atau pelaburan yang mempunyai pulangan yang tetap adalah di HARAM!!! Saya bukan ustaz untuk memberi hukum halal-haram, tetapi setelah saya terjumpa seorang Ustaz yang celik IT, yang boleh memberi hujah yang kukuh beserta dengan dalil-dalilnya sekali yang mengatakan program-program tersebut adalah haram.

Antara petikan mengenai Empay:

Jelasnya, ia adalah amat jelas, 'bermain dengan kepala' ( komsiyen ikut kepala dan berapa ramai ahli yang berjaya diperolehi dan bukannya komisyen jual barangan syarikat).

Justeru jelas lagi bersuluh ia adalah haram dan termasuk dalam kategori yang disebut oleh Allah sebagai : ولا تأكلوا أموالكم بينكم بالباطل Ertinya : Dan janganlah kamu memakan harta sesame kamu dengan cara yang bathil (salah)..( Al-Baqarah : 188) Inilah sistem piramid bentuk cara yang salah dan tidak menepati Islam. Tambahan pula, setiap lot yang dibeli bermakna akan menghasilkan untung yang telah ditetapkan jumlahnya. Inilah namanya 'Mudarabah Palsu'.

Tiada jaminan untung dalam Mudarabah sama sekali walaupun dari pihak ketiga. Ia tidak ubah seperti ‘Fixed Deposit' dari satu sudut: Fixed deposit adalah satu jenis pelaburan yang menjamin pulangan atau keuntungan dalam bentuk yang telah ditentukan secara pasti sejak awal lagi. Sebagai contoh, jika anda meletakkan duit pelaburan sebanyak RM 10,000 bagi tempoh 5 bulan, anda pasti akan diberi pulangan samada jumlah tertentu (seperti RM 5,000) atau kadar pulangan yang pasti (12 %) dari jumlah pelaburan anda. Cuma perbezaannya adalah ia lebih teruk lagi kerana Fixed Depost tidak meletakkan perbezaan perolehan komisyen kepada pencarian ahli. Jaminan untung tertentu dalam sebarang kontrak pelaburan adalah telah sepakat seluruh ulama sebagai haram kerana Riba.

Hadith Nabi yang telah dijadikan Kaedah Fiqh menyebut :
أن الخراج بالضمان

Ertinya : "(Bagi mendapatkan) Keuntungan (hasil pelaburan) mestilah dengan menghadapi risiko (bermakna tiada untung tetap dijanjikan dan pelabur mesti menjamin keelokkan barangan yang dijual jika melibatkan jual beli)" (Riwayat As-Syafie, Ahmad, Ibn Hibban, Abu Daud : no 3508 ; Albani : Hasan)

Justeru sebarang pelaburan dengan jaminan pulangan adalah bertentangan dengan kaedah di atas tadi. Selain itu, sebarang pelaburan yang mempunyai elemen seperti ini adalah sebenarnya pinjaman dengan riba. Jaminan pulangan ini menjadikan ia berteraskan konsep pinjaman wang dengan faedah (interest) yang dijamin. Ia adalah haram

Sumber: www.zaharuddin.net . Ustaz Zaharuddin adalah seorang kolumnis ruangan agama di Harian Metro Ahad. Berikut diantara jawapan-jawapan atau hujah-hujah dari Ustaz Zaharuddin mengenai pelaburan Empay dan Swisscash:

Hukum Empay:

http://tinyurl.com/2uhnxx

Hukum Swisscash:

1. http://tinyurl.com/2ath86

2. http://tinyurl.com/ynl59d

Program-program yang lain seperti Abfund, winlifunfd dan beribu-ribu lagi program HYIP yang lain, jika melibatkan pulangan secara tetap, tanpa aqad dan sebagainya pun sama juga.

Oleh itu marilah kita sama-sama meninggalkan rezeki yang haram kerana dari rezeki tersebut kita akan membeli makanan untuk kita,isteri/suami dan anak-anak. Jika kita sudah terbiasa memakan dari sumber yang haram akan menyebabkan hati kita mati.

Carilah yang halal. Jika anda tidak berminat dengan ASB dan sebagainya, masih ada program pelaburan yang halal yang saya recommend iaitu FOREX.

Panduan Forex secara asas :

http://www.blalang.com/forex

Hukum Forex dari pelbagai sumber:

http://tinyurl.com/229v8k

Hukum forex dari diskusi egroup Assunah (Indonesia) :

http://tinyurl.com/ypbmsh

Lain-lain:

http://users.cjb.net/onlinetrading/hukum.html

Atau anda boleh bertanya sendiri melalui googling atau yahoo menggunakan keyword: HUKUM FOREX.


Sekian, diharap para pelabur Empay,Swisscash,Abfund,Uptrend,erafa, winlifund dan lain-lain program hyip dan MLM, tidak berdendam dengan saya, saya sekadar ingat mengingati sesama Muslim.Marilah kita sama-sama bertaubat selagi masih bernafas.

Comments

5 comments to "Cari Duit Internet: Pelaburan Di Internet Haram ?"
  1. mawar says:

    Terima kasih blalang. Anda telah membantu saya utk buat decision nak join abfund atau tidak, nasib baik sempat baca artikel ini.

  2. Naim says:

    Tapi malangnya blalang, mereka tidak menerima hakikat pelaburan mereka tu haram walaupun kenyataan yang dibuat oleh Ustaz tu beserta dengan bukti

  3. Anonymous says:

    Pelik mengapa orang M'sia mudah sgt percaya dengan program2 camni?

  4. Samdol says:

    En Blalang..ape yg ko tahu pasal swisscash,empay dan forex tu?ko memang suke memeningkan kepale otak org..kenape ko menghalalkan forex tp mengharamkan swishhcash padahal konsepnye serupa?ko buat rujukan pd ust zaharuddin konon tp dlm ms yg same ust zaharuddin mengatakan forexpon haram,sial!forex ke swishhcash ke kan da kerajaan da block,ape lg yg halal plak forextu?buduh btol..kopon peningkan!http://nogold.com/forum/fxmisc/23045-ustaz-zaharuddin-kata-forex-haram.html

  5. Deltalloydinvestmentsfund.com paid me $1,000,000 LibertyReserve Money right now
    Welcome to Delta Lloyd Invesments Fund
    Our professional traders have accumulated a great experience of stock trading and developed a lot of highly profitable funds management schemes which allow us to put high interest rates for our customers.
    This program is a real investment, which returns are all generated from real-life investments. The money you invest is re-invested for you and it is your invested money that will bring you the big returns. After years of professional

    trading we have joined our skills, knowledge and talents in the effort to bring a new reliable investment opportunity.
    As the result of careful planning and joint work emerged Delta Lloyd Investments Fund, a reliable short-term investment project, that offers great returns along with professional approach and security. We do not claim the highest

    interest rates available online and this has never been our primary aim. What we consider most important is stability, timely payments and flawless service. Our professional expertise allows us to offer you secure returns on investments.
    History
    Delta Lloyd Group’s history dates back two centuries: a two hundred-year track record of continuity and reliability. Thanks to its strong long-term focus and consistent strategy, the 19th century Hollandsche Societeit van

    Levensverzekeringen gradually evolved into the present-day Delta Lloyd Group, a prominent full financial service provider.
    Payments are made for your comfort directly to your LibertyReserve and PerfectMoney account, 100% Secure of your Deposit(s).
    Plan Term Profit Total Return Minimal Invest Status
    5000% after 2 days 2 days 4900% 5000% 350 USD Now Open
    5000% after 1 day 1 day 4900% 5000% 5,000 USD Now Open
    5000% after 18 hours 18 hours 4900% 5000% 20,000 USD Now Open
    5000% after 12 hours 12 hours 4900% 5000% 100,000 USD Now Open
    http://deltalloydinvestmentsfund.com/invest.htm
    Date: 2009-08-02 18:33
    From Account : U7503815 (Delta Lloyd Investments Fund)
    Amount : 1000000.00
    Currency : LRUSD
    Batch: 18012212
    Memo : Deltalloydinvestmentsfund.com

    More infomation please visit
    http://deltalloydinvestmentsfund.com/?u2283922
    http://deltalloydinvestmentsfund.com/?u2283922

    Mail to me if you made a deposit use my referral link.I will return 10% of your spend instant.100% guaranteed money back.
    MY email:tkobez06@gmail.com

    Make $50k libertyreserve money daily on forex trading
    http://www.libertyreserveforex.net
    Read news about hyips.make money fast and easy
    http://libertyreserve-investment-hyip.blogspot.com/

    More news about paying hyips
    http://groups.google.com/group/make1milliondaily

    Post Your AD on 1000+ Forums
    The Best HYIP Rating. The Fairest High Yield Investment Programs Monitoring Service
    http://www.yahoomsngroup.com/