Melanggan Melalui Email PERCUMA

Jika anda tidak mahu ketinggalan post di blog ini, anda boleh melanggan terus ke mailbox email anda;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Apa itu SCAM

Friday, September 01, 2006 www.tips-fb.com by Admin · 9 comments

SCAM adalah penipuan diinternet oleh mereka yang ingin mengaut keuntungan mudah di internet dengan membina website yang menarik netter untuk mendaftar sekaligus melabur wang mereka. Sesiapa yang sudah terkena tu taulah apa dia SCAM. Bagi yang tidak pernah terkena - berhati-hatilah.SCAM antara penyebab orang ramai takut dengan perniagaan di internet.

Berikut adalah penerangan scam yang diambil dari tip saudara Irfan Khairi.

SCAM dan penipuan sering terjadi terutama dalam peluang-peluang menjana pendapatan atau sistem-sistem untuk menjadi kaya. Oleh itu, sekiranya anda terbaca sahaja peluang-peluang menjana pendapatan, satu ALARM patut berbunyi dalam kepala anda sebagai WARNING untuk be ALERT

Untuk mengelakkan diri anda dari tertipu dengan SCAM, banyakkan bertanya- be curious!

1.Adakah individu atau syarikat tersebut mempunyai kredibilit dan reputasi?
Ataupun dirinya menyorok disebalik laman web tanpa sesiapa ketahui sama ada dirinya wujud ataupun tidak.


2.Adakah bunyinya terlalu senang untuk membuat wang?
Percayalah kata saya… hendak menjadi jutawan amat susah. Tetapi, sering kali bila terdapat peluang-peluang mengatakan seseorang boleh menjadi kaya dengan pantas dan kerja senang- mudah sahaja terjerat.

3.Adakah bukti-bukti ditunjukkan?
Di sini dengan kehadiran teknologi, ianya menjadi amat sukar. Income statement, gambar penyata bank, cek yang di scan, screenshot pendapatan online, kesemuanya boleh direka.
Dengan kebolehan grafik yang minima, seseorang itu boleh memanipulasikan photo atau screenshot untuk menunjukkan pendapatan yang tinggi. Saya tahu oleh kerana saya juga pereka grafik dan sedia maklum teknik-teknik manipulasi gambar ini.

Dalam topik yang sama juga, testimonial juga boleh direka sendiri. Oleh itu, anda perlu lebih berhati-hati.

Sekiranya timbul rasa ragu-ragu ketika anda menyelidik mencari jawapan- berhati-hati, ianya mungkin scam.

Comments

9 comments to "Apa itu SCAM"
  1. Hallo, saya dari indonesia.
    saya tertarik dengan informasi tentang scam dan saya punya info mengenai scam site PPC/PTR, untuk mengetahuinya silahkan kunjungi blogsite saya di http://andrie-gold.blogspot.com
    Thnx

  2. Saya nk tanya, adakah laman web lines-news dan stable-news tu adalah salah satu bntuk scam?

  3. Ye...saye pun nk tahu pasal tu jugak...please sesape yg ade info lengkap psal tu tlg bg ye...

  4. adakah sy di scam?? Jual syiling lama melalui mudah.com.
    pembeli yg berminat ltk harga RM350K Knon dh bank in,tp pihak kami kena byr activation fee RM300... Adakah ianya scam...

  5. saya pun baru nak tanya
    seperti sahabat global888

  6. Saya pun nak tanya soalan sama macam global888 tu, please bagi jawapnya

  7. saya pun nak tanya pasal ni..saya jual syiling lama dan kena suruh bayar activation fee 490..bila saya tak nak, dia marah pula cakap saya tipu dia, cakap nak lapor polis bagai..adakah itu scam?

  8. Ya itu lah scam.lapor polis bukN kita terima duit dia dlm akaun kita lagi.activation utk aftifkn akaun myr atau mna2 mta wang.utk terima mta wang usd. Sya pernh d kunjungi scam.hal syiling lma.berminat nk beli mnta hantar pic sya hantar.dia buat terkejut waowww nice.tya berapa nk jual.sya layan sja.sya mnta dia letak harga.dia bgi harga 67k usd.uih dasyat.tukr myr 266 ribu lebih la.saya layan.dia mnta detail akaun.sya tya dia boleh ker byk tu nm tranfer ke akaun mlaysia tanpa byr activation fee. Dia kta 350.sya ckp saya tak ada duit byk tu.dia mnta msuk 150 sya kata kenapa tak guna western union tranfer lgi selamat.bab bab syiling ni dia tak hirau langsung tak rasa takut kalau kita tk post.yg dia kisah kn mnta bnkin.ini lah scamer dia cuba buka mta kita dgn tawarn yg terlalu tgi.jgn mudah terpedaya.tak ada mnusia berani bnkin macm tu byk. Pda orang yg dia tk kenal urusn jual beli.klau face to face bgi barang bagi duit.ada la logik akal.

  9. Saya pun nak kena ni..tapi nak kencingkan dulu scammer tu.dia nak beli duit lama harga 10ribu usd.ye la tu..siap minta activation fee